
Motor Mechanic Question Paper and Answer Key -163/2026/OL
PROVISIONAL ANSWER KEY
Question Paper Code: 163/2026/OL
Category Code: 603/2025, 630/2025
Exam: Motor Mechanic
Date of Test 13-10-2026
Department Health Services
Question1:-A Vernier caliper with least count 0.02 mm. If the main scale reading is 24 mm and the 18th vernier scale division coincides with a main scale division. What is the measured dimension ?
A:-24.36 mm
B:-24.20 mm
C:-24.42 mm
D:-24.89 mm
Correct Answer:- Option-A
Question2:-Which gas is commonly used in CO2 Fire Extinguisher ?
A:-Nitrogen
B:-Oxygen
C:-Carbon di-oxide
D:-Hydrogen
Correct Answer:- Option-C
Question3:-While using die __________ is used to hold it.
A:-Tap wrench
B:-Die stock
C:-Spanner
D:-Pliers
Correct Answer:- Option-B
Question4:-Which part connects the two handles on a combination plier ?
A:-Pivot
B:-Jaw
C:-Cutting edge
D:-Tip
Correct Answer:- Option-A
Question5:-The tip angle of centre punch is ________
A:-30°
B:-45°
C:-60°
D:-90°
Correct Answer:- Option-D
Question6:-Which chisel is also known as cape chisel ?
A:-Flat chisel
B:-Cross cut chisel
C:-Half round chisel
D:-Diamond point chisel
Correct Answer:- Option-B
Question7:-The vice used for holding cylindrical objects is _________.
A:-Bench vice
B:-Hand vice
C:-Pipe vice
D:-Machine vice
Correct Answer:- Option-C
Question8:-Which tool is used for tightening nuts/bolts in a specified force ?
A:-Pipe wrench
B:-Adjustable wrench
C:-Vice grip plier
D:-Torque wrench
Correct Answer:- Option-D
Question9:-The Vehicle ‘Maruti Omni’ belongs to which category on the basis of Engine Position ?
A:-Rear transverse engine
B:-Front transverse engine
C:-Front longitudinal engine
D:-Rear longitudinal engine
Correct Answer:- Option-C
Question10:-Which of the following statement is correct for Jacks ?
A:-Lift an engine from car
B:-Jack is provided with rachet teeth and ratchet handle
C:-Always apply jack against suspension parts
D:-Commonly operated hydraulically or mechanically
Correct Answer:- Option-D
Question11:-What is the role of ARAI in Indian Automotive industry ?
A:-Provide service to design and development of Indian Automotive industry
B:-Deal with development of National Highways
C:-Plan specification for roads and bridges
D:-Administration of Motor Vehicle Act in India
Correct Answer:- Option-A
Question12:-Identify the vehicle from the features mentioned ”vehicle consist of a tractor and a semitrailer connected by means of a fifth wheel coupling” ?
A:-Coach
B:-Articulated vehicle
C:-Convertible
D:-Invalid carriage
Correct Answer:- Option-B
Question13:-What is mean by clearance volume ?
A:-Same volume as swept volume
B:-Volume travelled by piston from TDC to BDC
C:-Volume of cylinder below piston when piston at BDC
D:-Volume of cylinder above piston when piston at TDC
Correct Answer:- Option-D
Question14:-Which is correct for CI engines ?
A:-Emission contains oxides of nitrogen
B:-Emission not contains particulate matter
C:-Compression ratio is generally upto 8 : 1
D:-Compression pressure is upto 100 PSI
Correct Answer:- Option-A
Question15:-Which is true for a Tachometer ?
A:-Used to indicate distance travelled by a vehicle
B:-Used to indicate glow plug state
C:-Also called RPM meter
D:-Used to indicate oil pressure in engine
Correct Answer:- Option-C
Question16:-What is mean by Crank Throw ?
A:-Diameter of Crank Pin
B:-Diameter of Main Journal
C:-Distance between adjacent Crank Pins
D:-Distance between centres of Crank Pin and Main Journal
Correct Answer:- Option-D
Question17:-What is the function of camshaft ?
A:-Operate crank shaft through timing gear
B:-To drive the fly wheel
C:-Operate distributor in petrol engines
D:-Operate thermostat
Correct Answer:- Option-C
Question18:-Which is not a part of piston ?
A:-Piston skirt
B:-Piston pin boss
C:-Piston ring
D:-Piston crown
Correct Answer:- Option-C
Question19:-Which statement is not correct for air cleaners ?
A:-It reduces the noise of intake gas
B:-It acts as a flame arrester during engine back fire
C:-Dry type air cleaner contains oil
D:-Mounted on top of intake manifold
Correct Answer:- Option-C
Question20:-Which type of muffler is suitable for virtually silent exhaust without generating unwanted back pressure ?
A:-Baffle type mufflers
B:-Electronic mufflers
C:-Reverse flow mufflers
D:-Straight through mufflers
Correct Answer:- Option-B
Question21:-Which type of bearing is fitted in the connecting rod big end ?
A:-Needle bearing
B:-Shell bearing
C:-Ball bearing
D:-Taper roller bearing
Correct Answer:- Option-B
Question22:-Which material is used in cylinder block ?
A:-Zinc alloy
B:-Brass
C:-Cast iron
D:-Bronze
Correct Answer:- Option-C
Question23:-Which part connects the piston with crankpin ?
A:-Crank shaft
B:-Camshaft
C:-Pushrod
D:-Connecting rod
Correct Answer:- Option-D
Question24:-What is the purpose of flywheel timing mark ?
A:-To set the valve clearance
B:-To set the FIP timing
C:-To set engine timing
D:-To coincide the gears
Correct Answer:- Option-C
Question25:-Which engine is used the petrol oil lubrication system ?
A:-Steam engine
B:-Four stroke engine
C:-Two stroke engine
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-C
Question26:-Where are the metal fins located in an air cooled engine ?
A:-Exhaust pipe
B:-Cylinder and head
C:-Intake manifod
D:-Crank case
Correct Answer:- Option-B
Question27:-Which mixture is used in the radiator reverse flushing process ?
A:-Water with coolent
B:-Water with air pressure
C:-Water with soap oil
D:-Water with engine oil
Correct Answer:- Option-B
Question28:-How many valves are used in radiator pressure cap ?
A:-1
B:-3
C:-2
D:-4
Correct Answer:- Option-C
Question29:-How oil deliver from the crank shaft main bearings to connecting rod bearings ?
A:-Through crank pulley
B:-Through drilled oil passages
C:-Through sprocket
D:-Through crank web
Correct Answer:- Option-B
Question30:-Which lubrication system has separate oil tank ?
A:-Wet sump lubrication
B:-Dry sump lubrication
C:-Splash lubrication
D:-Petrol oil lubrication
Correct Answer:- Option-B
Question31:-Which part helps to increase the boiling point water in water cooling system ?
A:-Radiator core
B:-Radiator fins
C:-Radiator cap
D:-Thermostat valve
Correct Answer:- Option-C
Question32:-What is the use of dip stick in an engine ?
A:-To check the oil pressure
B:-To check the oil temperature
C:-To check the oil level
D:-To check the oil density
Correct Answer:- Option-C
Question33:-In electronic fuel injection the aim of Pilot injection is _________.
A:-Increasing power
B:-Reducing emission
C:-Smoothing combustion
D:-Increasing mileage
Correct Answer:- Option-C
Question34:-Which type of material is used in secondary filter of two stage filtration system of diesel ?
A:-Cloth
B:-Paper
C:-Nylon mesh
D:-Wire mesh
Correct Answer:- Option-B
Question35:-During idling of fuel feed pump which of the following statements are correct ?
i. Plunger compress the return spring
ii. Suction valve will be closed
iii. Delivery valve will be closed
A:-Only ii and iii
B:-Only i and iii
C:-All of the above
D:-Only i and ii
Correct Answer:- Option-D
Question36:-How many pumping elements are there in a distributor type fuel injection pump ?
A:-Only one
B:-Two
C:-As per the cylinders
D:-Four
Correct Answer:- Option-A
Question37:-The fuel pipe connecting fuel injection pump and injector is called
A:-Low pressure pipe
B:-High pressure pipe
C:-Suction pipe
D:-Return pipe
Correct Answer:- Option-B
Question38:-Venturi unit is a part of _________ Governor.
A:-Mechanical
B:-Hydraulic
C:-Pneumatic
D:-Servo
Correct Answer:- Option-C
Question39:-What is meant by DEF in Selective Catalytic Reduction (SCR) ?
A:-Diesel Emission Fluid
B:-Diesel Exhaust Fluid
C:-Diesel Engine Filter
D:-Diesel Emission Filter
Correct Answer:- Option-B
Question40:-Which are the essential sensors required for engine starting ?
A:-IAT, ECT and MAP
B:-TP, MAP and O2
C:-CKP, CMP and TP
D:-ABS and SRS
Correct Answer:- Option-C
Question41:-To find the bearing oil clearance which gauge is used ?
A:-Feeler gauge
B:-Dial gauge
C:-Telescopic gauge
D:-Plastic gauge
Correct Answer:- Option-D
Question42:-The high pressure pump in CRDI system develops approximately ________ bar fuel pressure.
A:-2000
B:-1000
C:-700
D:-400
Correct Answer:- Option-A
Question43:-The flywheel stores energy during the power stroke are supplies it to the crank shaft during idle stroke. Which are the idle strokes ?
A:-Suction, Compression and Power
B:-Compression, Power and Exhaust
C:-Power, Exhaust and Suction
D:-Exhaust, Suction and Compression
Correct Answer:- Option-D
Question44:-Which of the following is correctly matched ?
A:-Bush-Take radial load
B:-Thrust washer-increases end ply
C:-Roller bearing-increases friction
D:-Teflon seal-causes leakage
Correct Answer:- Option-A
Question45:-Which component helps hold the selector shaft in the locking position?
A:-Clutch plate
B:-Lock or spring-loaded ball
C:-Flywheel
D:-Brake shoe
Correct Answer:- Option-B
Question46:-The balls in a ball joint are guided by
A:-Spring
B:-Straight track
C:-Curved track
D:-Roller
Correct Answer:- Option-C
Question47:-The vehicle load in a fully floating axle is taken by the
A:-Axle shaft
B:-Propeller shaft
C:-Axle housing
D:-Differential gear
Correct Answer:- Option-C
Question48:-When the free-wheeling hub is in the “FREE” position, the front wheels are
A:-Connected to the front axle drive
B:-Disconnected from the front axle drive
C:-Locked by the breaks
D:-Connected to the engine directly
Correct Answer:- Option-B
Question49:-Which component applies the automatic transmission brake band ?
A:-Brake drum
B:-Servo assembly
C:-Torque converter
D:-Oil pump
Correct Answer:- Option-B
Question50:-The three main members of a torque converter are
A:-Impeller, turbine and stator
B:-Clutch, brake and gear
C:-Flywheel, clutch and shaft
D:-Gear, shaft and bearing
Correct Answer:- Option-A
Question51:-What is the main advantage of a planetary gear system ?
A:-It eliminates lubrication
B:-It cannot transmit torque
C:-It has only one gear
D:-It provides multiple gear ratios in a compact arrangement
Correct Answer:- Option-D
Question52:-The two main pulleys in a CVT are generally called
A:-Rack and pinion pulleys
B:-Sun and star pulleys
C:-Sun and ring pulleys
D:-Drive and driven pulleys
Correct Answer:- Option-D
Question53:-What is the main purpose of a lock-up clutch in a torque converter ?
A:-Increase engine temperature
B:-Eliminate slip between the engine and transmission at suitable conditions
C:-Increase fuel consumption in all gear
D:-Stop the transmission input shaft
Correct Answer:- Option-B
Question54:-When the accelerator pedal is pressed fully, the tick down mechanism generally causes the transmission to
A:-Apply the parking lock
B:-Select neutral
C:-Downshift to lower gear
D:-Upshift to high speed gear
Correct Answer:- Option-C
Question55:-The side force sustained by the wheel during cornering divided by the slip angle is called
A:-Camber force
B:-Cornering power
C:-Cornering force
D:-Caster force
Correct Answer:- Option-B
Question56:-A loose power steering belt may cause all of these problems except
A:-Low power steering pump pressure
B:-Squealing during engine acceleration
C:-Damage to the power steering pump bearings
D:-Excessive steering effort
Correct Answer:- Option-C
Question57:-The distance between the steering axis and the tyre contact-area centerline at their intersections with the road surface is the
A:-Setback
B:-Thrust angle
C:-Camber angle
D:-Scrub radius
Correct Answer:- Option-D
Question58:-Which part of integral power steering reduce fluid pressure ?
A:-Rotary valve
B:-Torsion bar
C:-Flow control valve
D:-Unloading valve
Correct Answer:- Option-D
Question59:-Technician a says at low speed four-wheel steering causes the rear wheels to pivot in the same direction as the front wheels. Technician B says at high speed the rear wheels pivot in the opposite direction of the front wheels. Who is right ?
A:-A only
B:-B only
C:-Both A and B
D:-Neither A nor B
Correct Answer:- Option-D
Question60:-The vehicle ride will be smooth and comfortable if
A:-Unsprung weight is kept minimum
B:-Vehicle weight is kept minimum
C:-Sprung weight is kept minimum
D:-Unsprung weight is kept maximum
Correct Answer:- Option-A
Question61:-The provision made to allow a leaf spring to vary its length is a
A:-Sliding centre bolt
B:-Rubber U-bolt mounting
C:-Swinging shackle
D:-Spline in the spring eye
Correct Answer:- Option-C
Question62:-Which part of coil spring suspension allows angular movement of linkages ?
A:-Stabilizer bar
B:-Torsion bar
C:-Lower control arm
D:-Ball joint
Correct Answer:- Option-D
Question63:-Which type suspension gives the maximum room in the engine compartment ?
A:-Wishbone type suspension
B:-Mc Pherson strut suspension
C:-Vertical guide suspension
D:-Rigid axle suspension
Correct Answer:- Option-B
Question64:-The electronic air suspension switch should be in the off position if the
A:-Vehicle is boosted with a booster battery
B:-Vehicle is diagnosed with a scan tool
C:-Battery is being changed
D:-Vehicle is jacked up on one corner to change a tyre
Correct Answer:- Option-D
Question65:-The brake shoes in a typical drum brake are supported by the
A:-Back plate
B:-Disc rotor
C:-Master cylinder
D:-Booster diaphragm
Correct Answer:- Option-A
Question66:-In a tyre designation, the letter R normally indicates
A:-Reinforced rim
B:-Rear tyre
C:-Radial construction
D:-Raising application
Correct Answer:- Option-C
Question67:-Which component converts brake pedal force in to hydraulic pressure?
A:-Master cylidner
B:-Wheel cylinder
C:-Brake shoe
D:-Brake drum
Correct Answer:- Option-A
Question68:-ASR used on heavy vehicles is principally intended to
A:-Prevent excessive drive-wheel slip during acceleration
B:-Prevent brake fluid evaporation
C:-Increase steering wheel diameter
D:-Replace the service brake
Correct Answer:- Option-A
Question69:-A wheel speed sensor in an ABS measures
A:-Engine speed
B:-Brake fluid pressure
C:-Rotational speed of the wheel
D:-Steering wheel angle only
Correct Answer:- Option-C
Question70:-Lowering the centre of gravity of a vehicle generally
A:-Raduces stability
B:-Improves stability against overturning
C:-Increases tyre diameter
D:-Eliminates lateral force
Correct Answer:- Option-B
Question71:-During hard braking, the rear wheels consistently lock before the front wheel. The most relevant system to inspect is the
A:-Proportioning control system
B:-Steering gear box
C:-Wheel bearing grease
D:-Clutch hydraulic circuit
Correct Answer:- Option-A
Question72:-In a drumbrake, the wheel cylinder normally
A:-Pulls the brake shoes inward
B:-Forces the brake shoes against the drum
C:-Rotates the drum
D:-Controls tyre pressure
Correct Answer:- Option-B
Question73:-A brake booster is primarily used to
A:-Increase the driver’s pedal force assistance
B:-Increase wheels speed
C:-Reduce brake fluid boiling point
D:-Adjust wheel alignment
Correct Answer:- Option-A
Question74:-Hydraulic brakes operate fundamentally according to
A:-Ohm’s law
B:-Pascal’s law
C:-Hooke’s law
D:-Faraday’s law
Correct Answer:- Option-B
Question75:-Which of the following is not an insulator
A:-Air
B:-Glass
C:-Mercury
D:-Mica
Correct Answer:- Option-C
Question76:-When 3 resistors of 3 ohm each are connected in parallel, the total resistance in the circuit is
A:-1 ohm
B:-1.5 ohm
C:-3 ohm
D:-9 ohm
Correct Answer:- Option-A
Question77:-Which of the following statement is/are correct about lead acid batteries ?
i. The specific gravity of fully charged battery is 1.82.
ii. The colour of positive plate is chocolate brown.
iii. The ratio of acid and water in the electrolyte is 3 : 1.
iv. During charging, it liberates Hydrogen gas.
A:-Only i and ii
B:-Only ii
C:-Only ii and iv
D:-Only ii, iii and iv
Correct Answer:- Option-C
Question78:-A thyristor has ___________ layers.
A:-1
B:-2
C:-3
D:-4
Correct Answer:- Option-D
Question79:-For amplifying electronic signals, the component used is
A:-Diode
B:-Transistor
C:-Resistor
D:-Capacitor
Correct Answer:- Option-B
Question80:-A distributer cap is made up of
A:-Bakelite
B:-Aluminium alloy
C:-Hard rubber
D:-Porcelain
Correct Answer:- Option-A
Question81:-In the electronic ignition system, which component in the circuit helps the ignition coil to produce high voltage
A:-Contact Breaker
B:-Condenser
C:-Timer
D:-Spark plug
Correct Answer:- Option-C
Question82:-In automobile starting system, most commonly used drive is
A:-Bendix drive
B:-Over-running clutch drive
C:-Sliding armature type
D:-Co-axial type
Correct Answer:- Option-A
Question83:-Normally how many diodes are used in an Alternator Rectifier ?
A:-1
B:-2
C:-3
D:-6
Correct Answer:- Option-D
Question84:-A Car’s dashboard shows red colour battery warning symbol during running. What should be the reason ?
i. Battery expired and to be replaced.
ii. Alternator is not able to charge the battery.
iii. Alternator belt loosened.
iv. Engine temperature is high.
A:-i only correct
B:-i and ii only correct
C:-i, ii and iii only correct
D:-All are correct
Correct Answer:- Option-C
Question85:-What does a cornering light illuminate ?
A:-The vehicle back side illumination
B:-Highlight the blind spot during bend
C:-Illuminate rear interior of the vehicle
D:-The visibility of engine compartment to driver
Correct Answer:- Option-B
Question86:-Which of the following is the boiling point of refrigerant R-134a ?
A:-25.5°C
B:-23.0°C
C:–26.5°C
D:-28.8°C
Correct Answer:- Option-C
Question87:-What voltage is required to operate servo motor ?
A:-6V to 8V
B:-4.8V to 6V
C:-3.5V to 8V
D:-8V to 9.5V
Correct Answer:- Option-B
Question88:-Which component absorbs heat from the cabin air ?
A:-Evaporator
B:-Condenser
C:-Compressor
D:-Expansion valve
Correct Answer:- Option-A
Question89:-Which sensor detects the actual body temperature of occupants ?
A:-Evaporator temperature sensor
B:-Refrigerant pressure sensor
C:-Infrared sensor
D:-Outside air temperature sensor
Correct Answer:- Option-C
Question90:-A vehicle’s location is determined using a group of four or more satellites by which system ?
A:-Triangulation
B:-Vehicle tracking system
C:-Telematic system
D:-Networking and multiplexing
Correct Answer:- Option-A
Question91:-What is the function of an engine immobilizer ?
A:-Control the air conditioning system
B:-Control the vehicle lighting
C:-Prevent from starting the engine
D:-Operate the power window
Correct Answer:- Option-C
Question92:-Which component rapidly inflate the air bag in few milli seconds during vehicle collision ?
A:-Seat belt pre tensioners
B:-Steering lock
C:-Brake actuator
D:-Inflator module
Correct Answer:- Option-D
Question93:-What does the vehicle horn produce a weak sound ?
A:-Cracked diaphragm
B:-Due to low battery voltage
C:-Relay points stuck up
D:-Due to high resistance in the horn circuit
Correct Answer:- Option-A
Question94:-What is the use of the power window lockout switch ?
A:-Prevent accident
B:-Protect window glass
C:-To reduce battery load
D:-To increase window speed
Correct Answer:- Option-A
Question95:-In which form should an application for temporary registration of a vehicle be made ?
A:-Form 22
B:-Form 21
C:-Form 20
D:-Form 19
Correct Answer:- Option-C
Question96:-Engine lamp is used to
A:-Increase engine power
B:-Indicate problems in the engine management system
C:-Control fuel injection
D:-Control engine speed
Correct Answer:- Option-B
Question97:-At what age can a person drive a motorcycle without gear ?
A:-14 years
B:-16 years
C:-18 years
D:-21 years
Correct Answer:- Option-B
Question98:-TPS (Throttle Position Sensor) information is required to measure
A:-Engine load
B:-Timing
C:-EGR
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D
Question99:-A sensor may either generate a voltage or
A:-Measure temperature
B:-Control the engine
C:-Change resistance
D:-Store electrical energy
Correct Answer:- Option-C
Question100:-A special permit is issued under which section ?
A:-Section 88(8)
B:-Section 87(4)
C:-Section 85(8)
D:-Section 84(8)
Correct Answer:- Option-A